Zašto ljudi masovno ne prelaze na biljnu ishranu?

Neznanje © evgovorov

Neznanje © evgovorov

Većina ljudi širom sveta je pogrešno informisana o ishrani. Živimo u svetu u kojem se nova istraživanja i studije objavljuju gotovo svaki dan. Kontradiktorne informacije i senzacionalne tvrdnje zbunjuju ljude. Javnost prati trendove i generalno, bez temeljnog ispitavanja, veruje u ono što mediji objavljuju.

Pored toga, donedavno nije postojao nijedan sajt ili organizacija koja je nekomercijalna, neprofitna i koja informiše ljude o najnovijim informacijama o ishrani koje su bazirane na nauci i dokazima. Jedine informacije koje su decenijama stizale do većine ljudi širom sveta su bile pristrane, netačne i zavaravajuće informacije dostavljene od strane milijarderskih industrija mesa, jaja, mlečnih proizvoda i lekova, korumpiranih vlada i organizacija, istraživača sa sukobima interesa i doktora koji su neadekvatno obrazovani o ishrani i o tome kako biljna ishrana može ne samo sprečiti već i izlečiti većinu bolesti bez operacija i lekova.

No, to se sve promenilo zahvaljujući sajtu NutritionFacts.org – strogo nekomercijalni, neprofitni sajt koji nudi najnovije informacije o ishrani koje su bazirane na nauci i dokazima. NutritionFacts.org je 2011. godine osnovao dr. Majkl Greger. Sajt mesečno posećuje nekoliko miliona ljudi i ima više od pola miliona obožavalaca na Facebook-u. Preko stotinu video snimaka je već prevedeno i titlovano na srpskom jeziku. Da bi dodatno informisao ljude o beneficijama biljne ishrane i opasnostima životinjskih proizvoda, dr. Majkl Greger objavio je knjigu Kako doživeti stotu (engleski: How Not To Diekoja se trenutno smatra jednom od najvažnijih knjiga na svetu.

Dakle, glavni razlog zašto ljudi masovno ne prelaze na biljnu ishranu je radi toga što su dezinformisani, radi toga što misle da je sve u genetici i lekovima i radi njihovog još uvek preovladavajućeg poverenja u meso, životinjske proizvode i lekove koje promovišu milijarderske prehrambrene i farmaceutske industrije koje sve više i više gube kredibilitet.

Ovaj članak je takođe dostupan na: en