Saznaj ako tvoj doktor uzima pare od farmaceutskih kompanija

Doktor odbija mito @ belchonock

Dugogodišnji urednik prestižnog medicinskog žurnala je započeo svoj članak o sukobu interesa kod doktora opisujući fantaziju da doktori pacijente tretiraju koristeći prosto najbolju evidenciju i iskustvo, a ne da su pod uticajem novca ili sopstvenog interesa. Ovo…je, naravno, besmislica. Postoji razlog zašto farmaceutske kompanije troše milijarde dolara na uticaj, obrazovanje i zabavljanje doktora širom sveta.

Većina lekara u Sjedinjenim Državama uzima poklone od farmaceutske industrije, i ironično kardiolozi, čija se praksa temelji na bolestima koje se u velikoj meri mogu sprečiti i izlečiti promenama u životnom stilu, primaju najviše novca od svih. Prethodna kompilacija anketa iz 80-ih i 90-ih je pokazala da su se, u proseku, doktori sa predstavnicima farmaceutske industrije nalazili licem u lice jednom nedeljno. Danas se tvoj porodični doktor s predstavnicima farmaceutske industrije možda nalazi u proseku po 16 puta mesečno. Stani malo! Postoji samo 20 radnih dana u mesecu. To je gotovo svakog dana.

Šta javnost misli o tome? Izgleda da samo polovina uopšte zna šta se dešava. Dakle, ako 83% doktora prima poklone, verovatno je da značajan procenat pacijenata nije svestan da njihov lični lekar prima poklone od industrije. I ne govorimo samo o stvarima poput Viagra pritiskivača za hartiju ili dispenzera sapuna. Za marketing, farmaceutske kompanije potroše $15.000 po lekaru svake godine, što sukobe interesa čini jednim od najvećih problema u američkom zdravstvenom sistemu.

Šta doktori misle o tome? Većina generalno podržava primanje poklona, međutim, lekari ne žele da se priča s poklonima javno razglasi. Lekari se ne slažu da je nepristojno prihvatati poklone, ali njihova nespremnost da odnose s poklonima otkriju javnosti sugeriše da zasigurno prepoznaju da javnost ne bi cenila tu praksu. Da bi analizirali kako lekari rešavaju ovu kontradikciju, istraživači su sproveli nekoliko lekarskih fokus grupa. Ispostavilo se da lekari koriste razne vrste negiranja i racionalizacije; izbegavali su da o tome razmišljaju, negirali su odgovornost…Lekari su lako priznali inherentni sukob interesa, ali ih to nije zaustavilo; zapravo su se neki čak i žalili da pokloni postaju sve skromniji. Američki doktori imaju tendenciju da negiraju da imamo bilo kakve sukobe interesa ako nas farmaceutska kompanija, na primer, izvede na lepu večeru. Mi težimo da insistiramo da to nikako neće uticati na našu presudu, kao da farmaceutske kompanije prosto namerno vole da troše svoj novac. Većina lekara tvrdi da su im kolege podložne uticaju industrije, ali ne i oni sami.

Iako lekari ne žele da se ovi odnosi s poklonima otkriju javnosti, e pa to je baš šteta jer zahvaljujući republikanskom senatoru Čaku Gresliju, Sunshine Act zakon je ubačen u Obamacare i tako će pacijenti po prvi put sada moći da vide kakve, ukoliko postoje, finansijske veze njihov lekar ima. Doktori više ne mogu da se kriju. Ovo će pacijentima dati neke uvide kada biraju provajdere i kada se baza podataka javno objavi, agencije za sprovođenje zakona će takođe moći da vide ko dobija novac od industrije kada istražuju nezakonite slučajeve mita. To sada može biti malo neprijatno, ali ovo bi moglo dozvoliti državnim pravobraniteljima da prate doktore da bi videli kakve vrste podsticaja dobijaju za propisivanje puno recepata za lekove. I baza podataka je sada već dostupna javnosti. Ako odeš na openpaymentsdata.cms.gov/search ili za verziju koja ja bolje prilagođena za korisnike, na stranicu Propublica’s Dollars for Docs. Farmaceutska industrija troši milijarde da bi uticala na doktore i po prvi put možeš da vidiš ako tvoj lekar ili bilo koji lekar pruža svoju ruku.

Senator Gresli se nadao da će ovo pomoći našoj državi da uštedi pare. Moglo bi da smanji zdravstvene troškove kada bi pacijenti smatrali takve lekare manje pouzdanima, ili birali doktore koji s industrijom provode manje vremena u krevetu ili time promenili ponašanje lekara koji bi možda hteli da izbegnu finansijski odnos s kompanijama da bi se zaštitili od takvog nepoverenja od pacijenata ili postali meta ekspoze ili istrage. Ili bi mogli prosto da pokušaju da sve to prikriju. Ovo je od Američke Akademije porodičnih lekara koja savetuje lekare kako da izbegnu posledice zakona Sunshine Act. Na primer, farmaceutske kompanije sada moraju da prijave kada doktorima daju besplatne obroke koji koštaju više od 10 dolara. Da li to znači da porodični lekari treba prosto da prestanu da prihvataju besplatnu hranu od farmaceutskih kompanija? Ni slučajno – potrebno je da predstavnicima prodaje lekova samo navedeš određen broj osoba kako bi trošak obroka ispao manji od 10 dolara po osobi.

Bivši dugogodišnji urednik Medicinskog žurnala Nove Engleske je sve to najbolje rekao. „Iako je centar pažnje bio na otkrivanju doktorskih finansijskih veza s industrijom, problem sukoba interesa nije nedostatak informacija o vezama već postojanje samog sukoba. Umesto da ih samo otkrivamo, najbolji pristup finansijskim sukobima je da ih uopšte više ne bude.“

Ovaj članak preuzet je sa sajta NutritionFacts.org uz odobrenje NutritionFacts tima. Ovaj članak je ekskluzivno prvi put objavljen na sajtu NutritionFacts.org – strogo nekomercijalni sajt koji nudi najnovije informacije o ishrani koje su bazirane na nauci i dokazima. Originalni članak i video snimak objavljeni su na engleskom, a prevedeni su za srpsko, hrvatsko, bosansko i crnogorsko govorno područje od strane vlasnika sajta matija.rs.

Like it?
  • 9

Ovaj članak je takođe dostupan na: en