Koliko lekari uče o ishrani na medicinskim fakultetima?

Zbunjeni doktor © vchalup2

Zbunjeni doktor © vchalup2

Dok se loši saveti o ishrani od strane federalnih vlasti mogu pripisati korporativnim uticajima, loši saveti iz medicinske struke verovatnije proizlaze iz neznanja. Kakav je status obrazovanja o ishrani na medicinskim fakultetima?

U 1980. godini, manje od četvrtine medicinskih fakulteta zahtevalo je jedan kurs o ishrani. U 1981. godini smo, međutim, došli do 32%, pa 37% i zatim skliznuli na 35% i u 1984. na 27%. Ali to je bilo pre četvrtinu veka, tamo negde tokom mračnog doba. Šta se desilo 20 godina kasnije, u 2004. godini?

U anketi poslatoj svim američkim medicinskim fakultetima, otišli smo sa 27% u 1984. godini, sve do…30%. Više obrazovanja o ishrani je postojalo 1982. godine! U proseku, od više hiljada pretkliničkih radnih sati, lekari za izbor imaju oko 24 sati o ishrani, dok većina obično završi samo između 11 do 20.

Prošle godine smo dobili nove informacije. Obrazovanje o ishrani na američkim medicinskim fakultetima: Najnovije vesti nacionalnog istraživanja. U 2004. smo bili na 30%, a sada smo na 25%, gotovo najniži procenat ikada zabeležen. Samo četvrtina medicinskih fakulteta zahteva jedan kurs o ishrani.

U svom izveštaju iz 2010-te zaključuju: „Nastava o ishrani na medicinskim fakultetima u SAD-u i dalje izgleda da je u neizvesnoj situaciji bez sigurnog mesta u nastavnom planu većine medicinskih fakulteta.“ Oni se zalažu za to da je najmanje „25 radnih sati o ishrani potrebno za pravilnu obuku lekara.“

Trenutno samo mali broj dostigne čak i taj beznačajni standard, ali čak i kada ga dostignu, to znači da bi za jedan duži vikend mogli da naučite sve što jedan „dobro obučen“ lekar zna o ishrani.

Ovaj članak preuzet je sa sajta NutritionFacts.org uz odobrenje NutritionFacts tima. Ovaj članak je ekskluzivno prvi put objavljen na sajtu NutritionFacts.org – strogo nekomercijalni sajt koji nudi najnovije informacije o ishrani koje su bazirane na nauci i dokazima. Originalni članak i video snimak objavljeni su na engleskom, a prevedeni su za srpsko, hrvatsko, bosansko i crnogorsko govorno područje od strane vlasnika sajta matija.rs.

Like it?
  • 663

Ovaj članak je takođe dostupan na: en