Koliko doktori uče o ishrani u medicinskim školama?

Zbunjeni doktor © vchalup2

Zbunjeni doktor © vchalup2

Dok se loši saveti za ishranu od federalnih vlasti mogu pripisati korporativnim uticajima, loši saveti iz medicinske struke verovatnije proizlaze iz neznanja. Kakav je status obrazovanja o ishrani u medicinskim školama?

Još 1980. godine, manje od četvrtine medicinskih škola zahtevalo je jedan kurs o ishrani. U 1981. godini smo, međutim, došli do 32%, pa 37%, a onda skliznuli na 35% i do 1984-e na 27%. Ali to je bilo pre četvrt veka, tamo negde tokom mračnog doba. Šta se desilo 20 godina kasnije u 2004-oj?

U anketi poslatoj svim američkim medicinskim školama, 1984. smo otišli sa 27% sve do…30%. Više obrazovanja o ishrani je postojalo 1982-e! U proseku, od nekoliko hiljada pretkliničkih radnih sati, doktori za izbor imaju oko 24 sati ishrane, dok većina obično završi samo između 11 do 20.

Prošle godine smo dobili nove informacije. Obrazovanje o ishrani u američkim medicinskim školama: Najnovije vesti nacionalnog istraživanja. U 2004. godini imali smo 30%, sada smo na 25% – gotovo najniži procenat ikada zabeležen. Samo četvrtina medicinskih škola zahteva jedan kurs o ishrani.

U svom izveštaju iz 2010-te zaključuju: „Nastava ishrane u američkim medicinskim školama i dalje izgleda da je u neizvesnoj situaciji, nedostaje joj solidno, sigurno mesto u medicinskom nastavnom programu većine medicinskih škola.“ Oni se zalažu za to da je najmanje „25 radnih sati o ishrani potrebno za pravilnu obuku lekara.“

Trenutno samo mali broj doktora dostigne čak i taj beznačajni standard, ali čak i kad ga dostignu, to znači da bi za jedan duži vikend mogao da naučiš sve što jedan „dobro obučen“ doktor zna o ishrani.

Ovaj članak preuzet je sa sajta NutritionFacts.org uz odobrenje NutritionFacts tima. Ovaj članak je ekskluzivno prvi put objavljen na sajtu NutritionFacts.org – strogo nekomercijalni sajt koji nudi najnovije informacije o ishrani koje su bazirane na nauci i dokazima. Originalni članak i video snimak objavljeni su na engleskom, a prevedeni su za srpsko, hrvatsko, bosansko i crnogorsko govorno područje od strane vlasnika sajta matija.rs.

  • 648
  •  

Ovaj članak je takođe dostupan na: ensr@cir