Kako je Zahi Hawass pokušao da zaustavi projekat Bosanskih piramida

Zahi Hawass © Alamy Stock Photo

Zahi Hawass © Alamy Stock Photo

Padom režima Hosnija Mubaraka u Egiptu, na površinu izlaze mnogobrojne afere korumpiranih državnih službenika. Pojedini ministri su tokom decenija vladavine uspeli sebi priskrbiti milijarde dolara. Među najbogatijim je svakako i dr. Zahi Hawass, koji već decenijama suvereno vlada Vrhovnim savetom za antikvitete.

Mada je po slovu zakona morao pre tri godine ići u penziju, uspevao je, zahvaljujući prijateljstvu sa suprugom Hosnija Mubaraka Suzanom, da izdejstvuje ostanak na najmoćnijoj svetskoj poziciji u oblasti arheologije. Napokon, lani je uspeo dobiti imenovanje za državnog ministra za antikvitete, a time i doživotnu poziciju. Barem se on tako nadao.

S revolucijom u Egiptu više se nije moglo sakriti 1.600 dokumenata koji dokazuju da je dr. Zahi Hawass otuđivao dragocene artifakte, falsificirao istorijske nalaze (čineći ih mlađim nego što jesu, jer se nisu uklapali u službenu istoriju), otpuštao arheologe, egiptologe, vodiče i državne službenike, koji su glasno govorili o korupciji njegovog ureda. (Izvor: Intervju sa egipatskim menadžerom antikvarnih lokacija)

Dr. Hawass je prepoznatljivo lice s vodećih svetskih naučnih programa: National Geographic, History Channel, Discovery Channel, BBC. Već decenijama o novim otkrićima u Egiptu govori samo i isključivo Zahi Hawass, kao da stvarni autori nisu ekipe istraživača iz Poljske, Mađarske, Nemačke, Velike Britanije, Italije, SAD-a, Japana ili Egipta. Već decenijama se nijedan dokumentarni film o egipatskim piramidama ili hramovima ne može snimiti bez saglasnosti Hawassa i finansijskih naknada koje mu idu.

Kako bi osigurao svoju poziciju neprikosnovenog vladara u oblasti egiptologije, nauke o piramidama i arheologije, pokušao je zaštiti ime „piramida“ kao unikatni egipatski proizvod (!?)

Sve one koji su imali drugačije ideje u pogledu starosti, graditelja i svrhe piramida (Hancock, Davidovits, Bouval, Dunn, Schoch i mnogi drugi stručnjaci) nazivao je pogrdnim imenima i nije im dozvoljavao istraživanja i analize uzoraka. Ako bi istraživanja modernim instrumentima (Japanaca, Nemaca i Amerikanaca) pokazivala da piramide pokazuju energetske anomalije te da piramide nisu grobnice, to je bio kraj za te istraživače i njihov boravak u Egiptu.

I, onda, kada je mislio da je sve pod njegovom kontrolom, dolazi do serije otkrića piramida širom sveta: 250 piramida u Kini, stotine piramida u Peruu, stotine novih piramida Maja u Centralnoj Americi, desetine piramida na Kanarima i Mauricijusu. Padaju u vodu pogrešna razmišljanja da su piramide nastale kao plod lokalnih scenarija. Piramide su bile svetski koncept.

Najveći šok došao je iz male Bosne i Hercegovine: otkriće prvih evropskih piramida, najvećih na svetu i ujedno najstarijih na svetu!

Pažljivo negovana floskula o starom Egiptu kao najvažnijem civilizacijskom središtu i jedinoj domovini piramida, zauvek nestaje.

Pogledajmo šta je sve činio da zaustavi naučni progres.

Dr. Semir Osmanagić - otkrivač Bosanskih piramida © Primož Hieng

Dr. Semir Osmanagić – otkrivač Bosanskih piramida © Primož Hieng

2005.

U oktobru 2005. objavljujem svetu da sam pronašao piramide u Visokom. U intervju BBC-ju govorim o mogućnosti da su starije od svih poznatih piramida. Odmah iza mene u programu je dr. Zahi Hawass. Nesigurnim glasom govori da je „moguće da se otkriju nove piramide, ali sumnja da su starije od egipatskih“.

2006.

U aprilu 2006. otpočinju arheološka iskopavanja na Bosanskoj piramidi Sunca nakon što je Fondacija dobila sve potrebne dozvole, nabavila opremu i alat, izvršila odgovarajuća satelitska, termalna, radarska i topografska snimanja. Grupa bosanskohercegovačkih istoričara, arheologa i geologa se protivi istraživanju i pišu peticiju za zaustavljanje projekta. Vlada Federacije BiH odbacuje peticiju nakon što je tadašnji premijer Ahmed Hadžipašić sa saradnicima posetio arheološke lokacije i uverio se u njihov veštački karakter.

Stručnjaci iz BiH se zatim povezuju s Evropskom arheološkom asocijacijom iz Londona tražeći njihovu pomoć u zaustavljanju istraživanja u Visokom. Predsednik asocijacije dr. Anthony Harding objavljuje niz intervjua i zajedno sa sekretarom Predragom Novakovićem novu peticiju u kojima nizom neistina pokušavaju da zaustave projekat.

Ujedno, traže od svih nacionalnih arheoloških organizacija u Evropi da bojkotuju projekat i otvoreno prete svim arheolozima koji se angažuju u istraživanju u Visokom da više neće moći raditi u struci kada se vrate u svoje zemlje.

Pod pritiskom bojkota iz Evrope, Fondacija se obraća Vladi Egipta tražeći da ona pošalje tri stručnjaka. U Visoko, u maju 2006. na preporuku dr. Zahija Hawassa, dolazi iskusni geolog dr. Ali Barakat, koji nakon 42 dana istraživanja, na konferenciji za medije u Sarajevu, 23. juna 2006. objavljuje svoj pismeni izveštaj i tvrdnju da je Bosanska piramida Sunca napravljena ljudskom rukom („man-made pyramid“). (Više: Otkrivanje najstarijeg evropskog kompleksa piramida)

Istoga dana, viši kustos Zemaljskog muzeja u Sarajevu, Zilka Vejzagić-Kujundžić, piše pismo dr. Zahiju Hawassu tražeći da on reaguje i demantuje dr. Barakata.

Dr. Zahi Hawass dva dana kasnije saziva trojni sastanak u Kairu: između Ministarstva turizma Vlade Egipta, Ministarstva kulture i njegovog Vrhovnog saveta za antikvitete. Imaju samo jednu tačku dnevnog reda: „Uticaj otkrića Bosanskih piramida na turizam u Egiptu“. S obzirom da su turizam i piramide glavni egipatski proizvod od kojeg godišnje zarađuju 15,5 milijardi dolara, bojazan da bi mogli izgubiti recimo 20 posto (ili više od tri milijarde dolara) zbog otkrića Bosanskih piramida ih je zgrozila.

Nakon sednice, 25. juna 2006. u 12 sati, Zahi Hawass saziva konferenciju za štampu na kojoj poručuje: „U Bosni ne postoje piramide, samo hrpa kamenja. Blokovi od 30 tona su prirodni. Barakat nije nikakav stručnjak za piramide, a Osmanagić halucinira“. Hawass piše pismo Zavodu za minerale Vlade Egipta u kojem radi dr. Barakat i od njegovog šefa traži da otpusti dr. Barakata.

Deo sarajevske, zagrebačke i beogradske javnosti likuje. Pojedini novinari, arheolozi, istoričari, čak i književnici, mislili su da je ovo kraj projekta. Nisu ni bili svesni da ih je njihov kompleks niže vrednosti prevario. Projekat se tek zahuktavao.

Fondacija intenzivno nastavlja s radovima u kojima je uključeno 90 radnika i stotine volontera. Egipatska Vlada šalje drugog obećanog stručnjaka, egiptologinju Lamiju El Hadidi. Ona na Bosanskoj piramidi Meseca otkriva pravougaone strukture, vertikalne zidove, popločane terase. Uzbuđeno naziva dr. Hawassa i poziva ga da dođe u BiH. Od mene traži da mu pošaljem službeni poziv što sam i uradio. Međutim, Hawass ne dolazi. Ignorira.

Otkrića se u Bosanskoj dolini piramida nastavljaju. Hawass u Visoko šalje svog najpoverljivijeg čoveka i osobnog prijatelja: dr. Mohameda Ibrahima Alija, egiptologa sa Ein Shams univerziteta iz Kaira. Tokom svoje osmodnevne posete, dr. Ibrahim Ali ne može skriti oduševljenje viđenim i tvrdi da je očigledno da je ljudska ruka gradila ove strukture, a tek treba utvrditi da li su to piramide, hramovi ili nešto treće. Od Hawassa ponovo ni glasa, jer vesti koje mu dolaze ne prijaju njegovom uvu.

Bosanska piramida Sunca © Hejli Bilješković

Bosanska piramida Sunca © Hejli Bilješković

2007.

Tokom 2007., u organizaciji ministra kulture Vlade Egipta, organizuju mi u Kairu predavanje o Bosanskim piramidama. Na predavanju je krema egipatske nauke i arheologije: zamenici ministra, pomoćnici, ambasadori, vodeći arheolozi i egiptolozi, dekani. Upadljivo je odsustvo dr. Zahija Hawassa. (Više: Ministarstvo kulture Egipta: Puna podrška istraživanju Bosanskih piramida!)

U Visoko te godine dolaze egipatski stručnjaci: trostruki doktor arheologije i pronalazač četiri piramide u egipatskim pustinjama dr. Nabil Swlim, prodekan Arheološkog fakulteta Univerziteta u Kairu Mona Fawad Ali, egiptolog dr. Soliman Hammed i geolog dr. Ali Barakat. Nakon obilaska svih lokacija više puta ovaj tim upućuje poruke bosanskohercegovačkoj i svetskoj javnosti da su ovde otkrivene najveće piramide na svetu. U regionu nastaje muk. Zatvorena su usta raznim Govedaricama, Imamovićima, Vejzagićkama, Lovrenovićima, Novakovićima, Vrapcima i drugima.

Te godine, ponovo posećujem Kairo. U najvećem arapskom dnevniku Al Ahramu dogovaramo da nas redovno prate na svojim stranicama. Nakon moje posete Kairu, vodeći novinar Al Ahrama Alaa Sabet, nakon konsultacija sa Zahijem Hawassom menja dogovoren plan i ne objavljuje niti jedan afirmativan članak.

2008.

Fondacija priprema Prvu međunarodnu naučnu konferenciju o Bosanskoj dolini piramida. Među 55 učesnika pozvan je i dr. Zahi Hawass. U ranoj fazi priprema ponuđeno mu je da vodi konferenciju. On sve emailove otvara, ali ne odgovara. Jedan mesec pre održavanja konferencije, dr. Hawass objavljuje članak u Al Ahramu u kome vrlo grubo napada projekat i mene. Egipatska delegacija od 20 članova, koja se priprema da dođe u Sarajevo, dobija novu ulogu. Vodeći članovi delegacije, dekan Arheološkog fakulteta i egiptolog te ugledni geolog dobijaju ulogu da „miniraju“ Konferenciju. Nekoliko članova delegacije koji su ranije uzimali uzorke s piramida i imali radove o veštačkom karakteru blokova, vezivnog svojstva, svrsi podzemnih tunela i paraleli s egipatskim podzemnim tunelima, moraju da menjaju svoje naučne radove i izbacuju sve ono što je bilo afirmativno za Bosanske piramide. Sramno! Tokom konferencije oni koji su se drznuli da kažu da su u Bosni piramide (dr. Swelim, dr. Barakat) dobili su otvorene pretnje tokom svojih izlaganja da će biti kažnjeni kada se vrate u Kairo.

U zimu te godine, na jednom prijemu u Kairu, sreli su se dugogodišnji poznanici, dr. Swelim i dr. Hawass. Swelim ga je pitao zašto nije želeo da se uključi piramidama. Hawas ga je ljutito upitao zašto on podržava projekat Bosanskih piramida. Swelim mu je rekao da Hawass nema šta da priča o fenomenu Bosanskih piramida kada o tome ne zna ništa niti je bio u Bosni, za razliku od njega. Hawass je besno rekao: „Znaš li ti s kim pričaš? Znaš li ti ko sam ja? Ja sam Zahi Hawass!“ Swelim je mirno odgovorio: „Drago mi je. Ja sam Nabil Swelim.“ Hawass se okrenuo i poručio da je ovo bio njihov poslednji razgovor u životu.

2009.

U ime Fondacije sam potpisao ugovor o ekskluzivnom snimanju filma i serijala o Bosanskim piramidama s kanadsko-američkom producentskom kućom koja radi projekte za History Channel i Discovery. Nakon posete direktorice Visokom, koja ju je impresionirala, sve je bilo spremno za veliki projekat. I oni su potpisali predugovor s najvećim svetskim emiterima naučno-popularnog materijala. Čekalo se samo na potvrdu od naučnog savetnika ovih TV kuća. Odjednom, sve je stalo. Umesto afirmacije projekta i države Bosne i Hercegovine u čitavom svetu, došlo je do zatišja. Ne čudi, jer je ime naučnog savetnika: Zahi Hawass.

2010.

Nakon nekoliko predavanja u hjustonskom ogranku ARE centra, organizatori su mi predložili da budem učesnik poznate konferencije u središtu ove organizacije u Virginia Beachu u jesen 2011. Organizatori konferencije ljubazno su me odbili. Razlog: ove godine među govornicima će biti dr. Zahi Hawass te ne žele da ga naljute mojim nastupom.

2011.

Sumirajući odnos Zahija Hawassa, kao jedne od vodećih svetskih figura u arheologiji, prema projektu Bosanskih piramida, primećujem sledeće:

  • Zahi Hawass nije bio u stanju da se izdigne iznad politikantske uloge koju je odigrao i da se ponaša kao pravi naučnik kome je stalo do progresa nauke.
  • Karijerizam većine ljudi oko njega je nadvladao naučni dignitet i građansku hrabrost.

Upravo zbog silne želje da snagom svoje političke pozicije nametne i falsificira naučna dostignuća, biti će brzo zaboravljen. I to onoga momenta kada više ne bude imao političke funkcije.

Za to vreme, istinske vrednosti, nastavljaju da žive.

Ovaj tekst je preuzet iz knjige Sve piramide sveta i Bosanska dolina piramida uz odobrenje autora dr. Semira Osmanagića, otkrivača Bosanskih piramida.

  • 7
  •  

Ovaj članak je takođe dostupan na: en