Ishrana i izvanredne navigacione sposobnosti golubova

Golub u Beogradu

Golub u Beogradu

Golubovi imaju izvanredne navigacione sposobnosti. Čak i ako ih odvezeš negde stotinu kilometara daleko od njihovog doma gde nikada pre nisu bili i pustiš, nakon određenog vremena se orijentišu i krenu u tačnom pravcu svog doma. Radi te izvanredne sposobnosti, golubovi su vekovima korišteni kao pismonoše. Za vreme Drugog svetskog rata, stotine golubova pismonoša prelazili su više stotina kilometara kako bi preneli važne poruke i položaje, mnogi od njih završavajući svoje misije uprkos povredama nastalim tokom misije.

Šta golubovi koriste za navigaciju?

Jedna teorija tvrdi da golubovi za navigaciju koriste zemljino magnetno polje, druga tvrdi da koriste poziciju sunca, treća čulo mirisa i čulo vida, četvrta gravitaciju, itd. Međutim, nijedna teorija nije skroz utvrđena i moguće je da golubovi za navigaciju koriste sve od tih stvari.

Postoji i teorija da kao deo navigacije, a i komunikacije, koriste planetarnu mrežu. Planetarna mreža je struktura eteričnog kristala koja obavija planetu i sadrži svest svake vrste na planeti. Svaka vrsta na svetu ima svoju sopstvenu mrežu i trenutno ih ima oko 15 miliona. Za više informacija o planetarnoj mreži i kako vrste koriste svoje mreže za prenošenje informacija pročitaj knjigu Plima života (Lifetide), autor Lajl Votson.

Šta golubovi jedu?

Prosečan golub teži 300 grama, mada postoje i vrste poput Viktorijinih krunastih golubova koji teže preko tri kilograma. Prosečnom golubu potrebno je 30 mililitara vode i 30 grama hrane na dan što je 10% njihove telesne težine.

Viktorijin krunasti golub © Deerphoto

Viktorijin krunasti golub © Deerphoto

Golubovi se po prirodi hrane integralnim žitaricama i semenkama. Ponekad jedu i insekte, ali veoma retko.

Ako hraniš golubove, hrani ih suncokretom, zrnima pšenice, ječma, prosa ili mlevenog kukuruza. Zrna žitarica treba da budu sirova i integralna, a suncokret treba da bude sirov, oljušten, nepečen i nesoljen. Suncokret i sirove integralne žitarice možeš da nađeš u većini prodavnica, pogotovo u radnjama zdrave hrane.

Izbegavaj da golubove hraniš kuvanim i rafinisanim žitaricama poput belog hleba, belog peciva i belog pirinča koje su veoma štetne i za njih i za ljude jer sadrže veliku količinu dodate soli i kvasac i jer su lišeni vlakna i većine hranljivih sastojaka koji se prirodno nalaze u integralnim žitaricama.

Golubovi © Tanja Agapy

Golubovi © Tanja Agapy

Like it?
  •  

Ovaj članak je takođe dostupan na: en