Eliminisanje sukoba interesa u medicinskoj struci

Sukob interesa @ NatashaFedorova

Ko finansira većinu studija koje pokazuju da su lekovi bezbedni i delotvorni? Same farmaceutske kompanije. Očigledno je da je apsurdno gledati na kompanije koje su u vlasništvu investitora za nepristrane procene sopstvenih proizvoda. Jedan od rezultata pristranosti u medicinskoj literaturi je onda to da se lekari uče da praktikuju stil medicine koji se veoma intenzivno zasniva na lekovima. Čak i kada bi promene u načinu života bile efektivnije, oboje i lekari i njihovi pacijenti često veruju da za svaku bolest postoji lek.

Toliko loše su stvari postale, da se lekari više ne mogu oslanjati na medicinsku literaturu za validne i pouzdane informacije. Vau, to je prilično velika optužba. Kaže ko? Kaže dugogodišnji urednik jednog od najprestižnijih medicinskih časopisa na svetu.

Da bi razotkrio neke od ovih sukoba interesa koji koruptiraju medicinsku profesiju, Zakon o prijavljivanju poklona od farmaceutskih kompanija uveden je u Kongres i tamo je iz godine u godinu umirao sve dok nije uspešno integrisan u Zakon o zdravstvenoj nezi. I sada postoji baza podataka u kojoj je detaljno prikazano koji lekari dobijaju milijarde dolarara koje su podeljene, dozvoljavajući pacijentima da donose bolje informisane odluke kada biraju zdravstvene profesionalce i donose odluke o svom lečenju. Objasnio sam kako možete da proverite informacije o svom lekaru.

Verzija baze podataka iz 2008. koju su medicinske grupe podržale nije obavezivala javno prijavljivanje ukoliko lekari nisu dobili preko $500 u poklonima. Ali verzija iz 2009. je postala još strožija, obavezivajući prijavljivanje poput Američke akademije porodičnih lekara do toga da počnu da se malo uznemiravaju. Ali krajnja odluka Obamacare-a je obavezala prijavljivanje čak i za obroke od $10, dovodeći do toga da zemlje širom sveta gledaju na Sjedinjene Američke Države kao lidera u zdravstvenoj etici – nešto što ne čujete svakoga dana.

I sada kada imamo ovu ogromnu javnu bazu podataka, možemo stvarno videti koliko su lekari bili pošteni. Otkrivanje finansiranja raznih autora sa Američkog kardiološkog koledža i smernica Američke asocijacije za srce je bilo povezano sa javnim otkrivanjem stotine hiljada dolara koje su dobili od farmaceutske industrije, zahvaljujući novom zakonu. I hajde samo da kažemo da je generalni dogovor između autora i farmaceutskih kompanija bio loš.

Na nacionalnom nivou, lekarke su na godišnjem nivou pojedinačno po proseku dobijale hiljade dolara manje od farmaceutskih kompanija, mada nije jasno ako je to zato što su žene bile etične ili zato što je industrija bila seksistička.

Šta je sa online sukobima interesa? Navodno postoje sajtovi medicine-bazirane-na-dokazima koji lekarima omogućavaju da na klinička pitanja odgovaraju iz svog kreveta. Na primer, kliničari koji se brinu o pacijentima sve češće pregledavaju preporuke za lečenje na ovim sajtovima kada donose kliničke odluke u realnom vremenu. Sa pacijentom ste; možete prosto da izvadite svoj telefon i proverite. Dakle, važno je da nema finansijskih sukoba interesa kod onih koji pišu ove online smernice. I zato su proverili jedan takav sajt koji se zove UpToDate, za koji se činilo da pruža najobuhvatnije dijagnoze. I da li su pronašli neke sukobe interesa? Hmm, da, na svakom pojedinačnom sajtu koji su proverili.

OK, ali šta da radite sa tim informacijama? Recimo da vidite članak koji tvrdi da konzumiranje slatkiša nije povezano sa zdravstvenim rizicima, a objavljeno je da je istraživanje podržalo Nacionalno udruženje poslastičara koje je nekada prikazivalo oglase koji su govorili stvari poput stavite slatkiše u njihov školski ručak zato što je to dobro za njih. Problem sa finansijskim sukobima interesa je da prosto ne znate u šta da verujete.

Tako da je ova preokupacija sa otkrivanjem možda odvukla pažnju od cele debate. Možda bi, kao što je bivši glavni urednik Medicinskog časopisa New England kritički rekao, fokus trebao da bude ne samo na otkrivanju finansiranja već i na eliminisanju komercijalnih sukoba. To je poput kampanje za reformu finansiranja gde se problem više rešava javnim otkrivanjem umesto izvlačanje novca iz politike.

Dr. Kasirer piše da je velika pažnja koja je posvećena neuspešnom otkrivanju sukoba interesa pogrešno postavljena i da više pažnje treba usredsrediti na same finansijske sukobe. Nakon što je dr. Kasirer uspešno podneo ostavku u Medicinskom časopisu New England, razočaran sa smerom kojim su krenuli, doktorka Angel je preuzela poziciju. Prvi ženski glavni urednik u stogodišnjoj istoriji časopisa. Izdržala je oko godinu dana. Medicinski časopisi „neprestano gledaju na ‘potencijalne’ sukobe interesa,“ napisala je, „kao da se razlikuju od stvarnih sukoba interesa, s ciljem da ih otkrivaju i njima ‘upravljaju’, ali ne i da ih zabranjuju.“ „Ukratko, izgleda da postoji želja da se miris korupcije ukloni, ali da se istovremeno novac zadrži. Za slamanje nezavisnosti medicinske struke od farmaceutske industrije će biti potrebno više od imenovanja odbora. Potreban će biti oštar prekid izuzetno unosnog obrasca ponašanja.“

Ovaj članak preuzet je sa sajta NutritionFacts.org uz odobrenje NutritionFacts tima. Ovaj članak je ekskluzivno prvi put objavljen na sajtu NutritionFacts.org – strogo nekomercijalni sajt koji nudi najnovije informacije o ishrani koje su bazirane na nauci i dokazima. Originalni članak i video snimak objavljeni su na engleskom, a prevedeni su za srpsko, hrvatsko, bosansko i crnogorsko govorno područje od strane autora sajta matija.rs.

Like it?
  • 6

Ovaj članak je takođe dostupan na: en